Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.
Publikálj a w2wblogon!
Friss kommentek

Kedves Kristóf!

Az alábbi "prezentációban" nem látható semmilyen hivatkozás vagy link, amely által választ kaphatnék a Brexit-tel kapcsolatos kérdéseimre. Bízom a pozitív változtatás reményében.

Baráti Üdvözlettel, szaktársad:

Fanni

,,A négy vádlottnak lehetősége van fellebbezésre, azonban ezzel az ügyész is szeretne élni, hiszen szerinte a döntés túl engedékenyre sikerült. "

Már várom azt amikor majd úgy tudok fizetni, hogy egyszerűen kitolom a bevásárlókocsit az áruházból = a rendszer felismert engem / a bankkártyámat / az okostelefonomat és az árukat, és a megelelő ellenértéket levonta a folyószámlámról...

Ezt vizsgán gondolom, hogy nem lehet majd használni :D

Szánalom amit Magyarország miniszterelnöke hisz és amit elhitet az emberekkel. Két lábon kell állni, mert ha nem elég a 'jó' kapcsolat Nyugat Eu-val, akkor legyen lehetőség hová fordulni?

Hol a jó kapcsolat? Úgy gyűlölnek minket mint a ....

Aki meg azt gondolja, hogy Kínának bármilyen érdeke is van abban, hogy magyar állampapírokat vásároljon nagy mennyiségben az nagyot téved sztem.

Mint mindenből Magyarország itt is sorban áll, és itt sem kerül soha sorra.

Nagyon jó kis játék, van még hová fejlődni :)

szuper! nagyon bejött :)

Térképen tényleg nem olyan...de szerintem ez csak Giethoorn egy részére vonatkozik! Mellesleg jó lehet itt lakni.:)

A térképen nem úgy tűnik mintha nem lennének utak. De egyébként érdekes ;)

Ez tényleg egy korrekt gerillamarketing :))

2014. május 23., 14:05w2wblogger: w2wbloggerNézettség: 3092

Egy kis Bajnokok Ligája - foci és föci

Mit üzennek nekünk a BL döntők? Feltérképeztük őket!
Az UEFA Bajnokok Ligája (BL) napjaink legnézettebb sporteseményeinek egyike, amelyben Európa legnevesebb futballklubjainak színeiben a glóbusz legjobb labdarúgói versengenek egymással. A hírnév és dicsőség mellett euró milliókért. A prémium sportszéria csúcsának a minden évben május végén sorra kerülő döntő tekinthető.
A 1992/1993-as idény óta íródó, több mint húszéves BL-történelem adatainak elemzésével a focivilág kapcsolatrendszerének, erőviszonyainak érdekes képe rajzolódik ki.
Az eddigi BL-döntők által kínált adatok vizsgálatával, megjelenítésével ebbe a komplex viszonyrendszerbe szeretnénk betekintést engedni.

SZEREPLŐK

Országok

Az eddig huszonegyszer megrendezett fináléba 17 csapat jutott be legalább egyszer és 13 különböző együttes hódította el a trófeát. A döntőkben 7 ország képviselői vettek részt (döntően nyugat- és dél-európaiak). Legtöbbször (11-11 alkalommal) angol és/vagy spanyol csapatok szerepeltek, 6 esetben hispán alakulat szerezte meg a végső győzelmet. Ez a szám idén biztosan 7-re nő.

Anglia más szempontból is érdekes. Albion a leginkább sokszínű, hiszen négy csapata is eljutott a sorozat végéig. (Németországból, Olaszországból és Spanyolországból „csupán” 3-3 együttes.) Portugália, Hollandia és Franciaország a „törpe-óriások” (1-2 képviselővel).

Klubok és városok

Legtöbbször, szám szerint hatszor az AC Milan döntőzött, őt a Bayern München követi öt alkalommal. Az Arsenal, Internazionale, Leverkusen, Marseille, Monaco és a Porto egyszer-egyszer jutott el a végjátékig.

Milánó és München mellett Manchester, valamint Barcelona tekinthető a klubfoci modern fellegvárának. A 2014-es döntővel pedig Madrid pozíciói erősödnek jelentősen.

Az érintett klubok elhelyezkedését megfigyelve feltűnik azok földrajzi sűrűsödése. Egyértelműen kirajzolva egy déli, latin ívet, és egy északi, angolszász ívet. Észak dél ellen vagy dél észak ellen?

Játékosok

A BL-sorozat az internacionalizmus, globalizmus egyik szimbóluma, ahol a nemzeti kötődésnek másod- vagy még inkább harmadlagos a jelentősége. De ez csak a látszat... (Ezt igazolják az öröm perceiben a focistáknál feltűnő nemzeti lobogók is.) Ráadásul pont ennek a dimenziónak az elemzése ígéri a legizgalmasabb adalékokat.

A 21 finálé 42 csapatában összesen 736 játékost neveztek, beleszámolva a kispadon helyet foglalókat is. (1997-ig 16 főből állt egy csapat bővebb kerete, ezt követően 18 fősre bővült a létszám.) A 736 játékos 59 országot képviselt. A heterogenitás a játékosok állampolgárságát illetően kimutathatóan emelkedett a 90-es évek óta. Míg kezdetben 80-90 százalékos volt a hazai labdarúgók aránya, addig a 2000-es esztendőkre ez a szám 40 százalék alá esett. Ezzel párhuzamosan emelkedett a más európai országból, illetve a kontinensen kívülről érkező játékosok száma (utóbbiak aránya elérte, olykor-olykor már meghaladta a 25 százalékot). A két szélsőértéket a 90-es évek döntően hazai anyagból gyúrt olasz csapatai (Milan, Juventus), illetve a 2000-es évek globálisan sokszínű angol klubjai (Liverpool, Arsenal) jelentik.

Talán nem meglepő, hogy a legtöbb esetben olasz, spanyol és német futballisták alkották a pályára lépő csapatokat. Emellett előkelő helyre rangsorolt még Hollandia és Franciaország is. Anglia alacsonyabb értéke (gyengébb szereplése) a döntőbe kerülő nagy számú angol klub tükrében okoz némi csalódást ugyan, de emlékezzünk a korábbi megállapításra a brit csapatok sokszínűségére vonatkozóan. Portugália és Horvátország TOP10-ben való feltűnése a két futballkultúra erejét mutatja és bizonyítja, hogy kisebb népességű országok is érhetnek el szép sikereket, illetve lehetnek a BL-sorozat haszonélvezői (akár BL-csapatok nélkül is). Az első tízben két dél-amerikai ország is helyet kap. Kik mások lehetnének ők, mint Brazília és Argentína. Ráadásul nem is csekély mértékű kontingenssel.

A továbbiakban kelet- és közép-európai, afrikai és latin-amerikai országok futballistái sorjáznak. Érdekes, hogy a hatalmas és népes Ázsia mennyire alulreprezentált. Néhány sportolót leszámítva gyakorlatilag nincs ázsiai játékos (egy-egy japán, iráni, valamint 2 dél-koreai tűnik csupán föl); legalábbis a döntőben biztosan nem. Ellenben Latin-Amerika és Afrika komoly háttérbázisát adja a BL-nek és így a fináléknak is. Ennek részben magyarázata, hogy a világ ezen részei számtalan történelmi és kulturális szállal kötődnek a nyugat- és dél-európai országokhoz, így klubjaikhoz is.

A teljesség igénye nélkül még néhány érdekesség. Figyelemre méltó, hogy a horvátokon túl más délszláv (macedón-szerb-szlovén) ország is számos nagykövettel rendelkezik. Azon pedig már meg sem botránkozunk, hogy a kelet- és közép-európai régióból csupán két ország nem tudott döntő-konform focistával kiállni: hazánk és Szlovákia.

És ha kis nemzetek, akkor: Uruguay!!! Különleges a kicsiny, 3 millió lakosú Uruguay helyzete, aki harmadik számú dél-amerikai „szállítója” a döntőknek.

A fekete kontinens legfontosabb fociforrásai pedig: Elefántcsontpart, Ghána, Nigéria és Kamerun.

Az összehasonlítást kisebb mértékben módosítja, hogy jó néhány esetben egy focista több döntőben is érintett volt. Lássuk, hogy milyen erő-tér-kép rajzolódik ki, amennyiben a BL-finálékban érintett labdarúgók számát vesszük alapul (kiszűrve azt, ha egy játékos többször is szerepelt). Ebben az esetben egy 490 fős sokaságot kapunk és az előbb ismertetett helyzethez képest kisebb változásokat tapasztalhatunk. Például rögtön a lista elején változás áll be: Spanyolország vonultatta fel a legtöbb focistát a BL-döntőkben. Hispániát követi kissé elmaradva Németország és Olaszország, valamint jobban elmaradva Franciaország, Hollandia, Anglia és Portugália.

És mi a helyzet Dél- és Nyugat-Európán kívül? Egyszerűbb, ha nem pusztán országokkal foglalkozunk, hanem nagyobb csoportokkal, nagyobb régiókkal. Ekkor is Dél-Amerika adja a BL-országokon kívüli legnépesebb keretet (66 fővel). Kelet- és Közép-Európa a második 42 fővel, Afrika a harmadik 19 fővel.

Vannak egyedi esetek is, mint Grúziáé, amely országot mindháromszor egy focista, Kakha Kaladze képviselte.

A teljesség kedvéért essen néhány szó az újrázókról is. Azokról a nagyszerű játékosokról, akik több évben is képesek voltak eljutni a döntőig. Közülük mindenképpen említést érdemel Paolo Maldini, akit hatszor neveztek és játszattak fináléban. Emellett az ötszörös Clarence Seedorf és Didier Deschamps is megsüvegelendő. Előbbi különösen: Seedorf a rekorder a végső győzelmeket illetően négy alkalommal, ráadásul ő az egyetlen aki három különböző csapattal (Ajax, Real Madrid, AC Milan) is diadalmaskodni tudott.

Az újrázók tiszteletére álljon itt ez a tabló. Maximális tisztelet a veteránoknak!

 

Góllövők

Noha nem célunk a túlzott eredményorientált megközelítés, nem tudunk nem szólni a góllövőkről. Rendes és extra játékidőben 54 találat született a döntőkön. Csak egyetlen egyszer, 2003-ban az olasz házi döntőben fordult elő, hogy nem esett gól, sem a rendes játékidőben, sem a hosszabbításban.

Az 54 gólt 16 nemzet 46 fia szerezte. A legtöbb találat német és olasz játékosok érték el. Nyolcan duplázni is tudtak. A dupla-vagy-semmi játékban az argentinok állnak az élen, mivel a Crespo-Messi-Milito hármasból valamennyien kétszer voltak eredményesek (ha nem is ugyanazon a meccsen, ahogyan Messi).

 

HELYSZÍNEK

A döntők helyszínei tekintetében elmondható, hogy a sorozat összeurópai (páneurópai). Hiszen Madritól Moszkváig, Glasgow-tól Athénig járt már a focirkusz.

Ugyanakkor a Bécs-Isztambul-Moszkva háromszögben, azaz Kelet-Közép-Európában eddig nem vendégeskedett a sorozat végjátéka. Noha most már ebben a régióban is találni nagy kapacitású, prémium kategóriás létesítményt (Bukarest, Kijev, Varsó). Hasonlóképpen Skandinávia sem adhatott otthont egyetlen finálénak sem. !?

Münchenbe, Londonba, Párizsba, Rómába viszont már visszajár a BL-döntők szériája.

1993 óta a helyszínen átlagosan ca. 68 000 ezer néző követte a döntőt. Itt a kérdés, hogy a Camp Nou 1999-ben felállított 90 045 fős csúcsát mikor sikerül megdönteni. Most Lisszabonban biztos nem…

 

EDZŐK ÉS BÍRÓK

Látszólag mellékszereplői ők a finálénak! Vagy mégsem? Jöjjenek tehát a BL-döntők nagy stratégái és ítészei.

Edzők

Összesen 21 edző mondhatja el magáról, hogy vezérletével csapata a BL fináléig menetelt. Többen ezt a dicsőséget többször is véghezvitték. Közülük is kiemelkedik a négyszeres döntős Sir Alex Ferguson és Marcello Lippi. A BL-nek ezt a dimenzióját is az olaszok, németek (akarom mondani szakemberek) uralják. Európán kívülinek csak ritkán jutott az efféle dicsőségből, ezért nagy eredmény az argentin Héctor Cúper és az izraeli Avram Grant teljesítménye.

És akkor jöjjenek a siker-edzők, akik már kétszer hódították el a kupát. A VIP-társaság létszáma hét: Ancelotti, Mourinho, Guardiola, Heynckes, Hitzfeld, Sir Ferguson, del Bosque. 2014 nagy kérdése, hogy Ancelotti esetleges győzelmével kiemelkedik-e a mezőnyből.

Bírók

Végezetül álljon itt egy kis áttekintés a „Men in Black” különítményre vonatkozóan. Már csak azért is, mert ez az egyetlen szelete a BL-döntőknek, ahol mi magyarok - nem is kis mértékben - érdekeltek vagyunk/voltunk. Ugyanis a 21 dirigens közül kettő is magyar volt. Puhl Sándor és Kassai Viktor személyében 1997-ben és 2011-ben volt magyar bírója a döntőnek. Rajtunk kívül egyetlen egy nemzet van még Európában, amely csak így jelenhetett meg: a szlovák, Ľuboš Micheľ révén.

A bírók tekintetében a német-olasz-svájci nemzetek emelkednek ki, hiszen onnan három-három sípmester is érkezett már. (A 2014-es döntő holland bíróját, Björn Kuipers-t egyelőre nem számítva.)

Bízunk benne, hogy maholnap már nem csak a magyar bírók teljesítménye miatt kell izgulnunk, és lehetünk büszkék, hanem egyre több tehetséges magyar focista miatt is, akik eljutnak a döntőig.

Nem lehetetlen!! Gondoljunk csak Gera Zoli EL-döntős teljesítményére. No, de ez majd egy következő elemzés része lesz/lehet!

És akkor jöjjön a lisszaboni finálé! Induljon a focirkusz! Jó szórakozást!

Szóljon a kórus, szóljon a fanfár!

…és essenek a gólok!

Ha a jövőben is szeretnél értesülni hasonló bejegyzéseinkről, lájkold facebook oldalunkat!

By airpal, qdani, zsozsito!

Értékelés:?
Hozzászólások: 0
Kategória: w2w tanulmányok, Európa, Nemzetközi szervezetek
w2wblogger: w2wblogger
Térkép
Tanulmányaink